Nieuws

Er is veel aandacht geweest voor ons 100e lid, ook in de media! https://www.stadwageningen.nl/lokaal/overig/1015996/honderdste-lid-bij-de-harmonie

Op 24 maart om 16:00 was ons jaarlijkse Junushoff concert.

Ga op een muziekreis met de drie orkesten van “De Harmonie” Wageningen en laat je meevoeren door Ruimte en Tijd… De reis begon in je stoel in het theater, maar gedurende het concert namen de klanken van beginnersorkest De Aanzet, gevorderden orkest Preludium en het groot Orkest je mee naar bijzondere plekken. Naar andere planeten, en weer terug naar de toekomst. Kom je volgend jaar ook?

Helaas is ons erelid Dick van Wijk overleden. Dick was de broer/ zwager van onze leden Rob, Daniëlle, Bert, Gerda en de oom van Jannick. Hij is in 1960 cornet gaan spelen bij onze vereniging. Dick deed vaak mee aan solisten concoursen en won vaak eerste prijzen. Heel wat jaren speelde hij het taptoesignaal tijdens de dodenherdenking. Door verhuizingen heeft hij bij andere verenigingen cornet gespeeld, zo ook bij een brassband als solo cornettist. Dat vond hij prachtig. Maar in 1980 kwam hij terug bij zijn eigen Harmonie. Elke donderdag kwam hij vanuit Warnsveld naar Wageningen. En elk optreden was hij van de partij. Je kon van hem op aan. De laatste jaren was hij overgestapt naar de euphonium en zaten de twee broers weer heerlijk naast elkaar. Hij heeft veel betekend voor de Harmonie. Zo heeft hij bijvoorbeeld een donateursactie opgezet waardoor we op een gegeven moment 1000! Donateurs hadden. Dick was terecht erelid van onze vereniging.

Geniet van het Avondconcert in de Grote Kerk op de Markt in Wageningen. Tijdens deze avond spelen we stukken die speciaal geselecteerd zijn voor de ambiance van de kerk. Op het programma staan werken van onder anderen Bach, Shostakovitch en Hans Zimmer. Ook het verhaal van “De Rattenvanger van Hamelen” zal muzikaal voorbij komen. Naast het harmonieorkest zal het saxofoonorkest ook optreden. Sopraan soliste Doeschka van Ginkel zal samen met het orkest een paar prachtige liederen ten gehore brengen, zoals werken van Puccini en Grieg. Het belooft een bijzondere avond te worden!

Het concert is op 15 april in de Grote Kerk en begint om 20:00. Kaarten zijn 15 euro, of 7,50 euro voor kinderen 1/m 12 jaar en 65+. Kaarten bestellen kan hier (klik op “hier,” het bestelscherm opent in een nieuw tabblad).

Open Dag

Geniet jij ook zo van muziek in de stad? Lijkt het je leuk om een instrument te bespelen of ben je als ervaren muzikant op zoek naar een orkest? Ben je benieuwd naar wat “De Harmonie” allemaal doet? Kom dan naar de open dag van Stedelijke Muziekvereniging “De Harmonie” Wageningen!

Tijdens deze dag valt er van alles te doen. Zo zijn er muzikale optredens, kun je instrumenten uitproberen en alles vragen over lessen, orkesten en optredens. Ook voor het Orkest zijn we hard op zoek naar nieuwe muzikanten, met name zwaar koper. De open dag is op 19 maart van 14:00 tot 16:30 in het verenigingsgebouw van “De Harmonie”, Nudepark 175 in Wageningen. Voor meer informatie over onze vereniging kun je kijken op www.harmoniewageningen.nl. Tot snel!

Preludium in de stad

Preludium heeft weer opgetreden! En wel tijdens de kersmarkt in Wageningen op zaterdag 17 december. De temperatuur was rond de nul graden en op het repertoire stonden uiteraard kerstnummers zorgvuldig geselecteerd door onze dirigent Bert Baggermans. Gelukkig zou het optreden binnen zijn in het voormalige pand van Bril 29 dus we zouden er warmpjes bij zitten. Echter bij naderinzien was de ruimte toch te smal en werd er besloten buiten op te treden ondanks de koude. Voordeel was dat we veel publiek hadden en mensen die door de Hoogstraat liepen konden niet om ons heen ;). Na een half uur spelen warmden we ons weer een beetje op, want velen van ons hadden bevroren vingers. Na aanmoediging van de kerstman speelden we nog een flink aantal nummers en daarna besloten dat het welletjes was! We kijken terug op een leuk en vrolijk optreden, maar liever de volgende keer graag iets warmer en misschien ook met warme chocomel net zoals voor de corona! 

Een magisch concert

Op zondag 13 november was er een magisch evenement in de stad. Stedelijke Muziekvereniging “De Harmonie” gaf namelijk een concert in de Junushoff met het thema Wizards, Castles and Dragons. Ruim 400 enthousiaste toeschouwers werden op het plein verwelkomd door een speciale gast: goochelaar Tim Horsting, die er met zijn vuurspuw act een betoverend spektakel van maakte. Het concert begon met beginners leerlingorkest De Aanzet, dat liet zien en horen hoe goed en met veel plezier de leerlingen al samen muziek konden maken. Daarna was gevorderden orkest Preludium aan de beurt om het publiek mee te nemen op een magische reis. Het klonk fantastisch! Goochelaar Tim liet tussen de muziekstukken door ook nog een aantal bijzondere kunsten zien, waar kinderen uit het publiek aan mee mochten doen. Na de pauze voerde het Orkest iedereen mee in diverse verhalen met betoverende klanken. Het was een fantastische middag vol verwondering voor jong en oud! Kon u er niet bij zijn? Dan heeft u echt iets gemist! Houd voor de volgende concerten onze website in de gaten: www.harmoniewageningen.nl.


Geniet jij ook zo van muziek in de stad? Lijkt het je leuk om een instrument te bespelen of ben je als ervaren muzikant op zoek naar een orkest? Ben je benieuwd naar wat “De Harmonie” allemaal doet? Kom dan naar de open dag van Stedelijke Muziekvereniging “De Harmonie” Wageningen! Tijdens deze dag valt er van alles te doen. Zo zijn er muzikale optredens, kun je instrumenten uitproberen en alles vragen over lessen, orkesten en optredens. Ook voor het Orkest zijn we hard op zoek naar nieuwe muzikanten, met name zwaar koper. De open dag is op 12 juni van 14:00 tot 16:30 in het verenigingsgebouw van “De Harmonie”, Nudepark 175 in Wageningen.

Kom de muziek beleven!

“De Harmonie” bracht weer muziek tijdens Koningsdag

Koningsdag is niet compleet zonder muziek, dus natuurlijk was “De Harmonie” weer van de partij. ‘s Ochtends werd de feestdag geopend met de aubade bij het stadhuis. Hier speelden het Orkest en Preludium samen het Wilhelmus en diverse andere stukken. Na de aubade volgde de traditionele rondgang langs Wageningse verzorgingshuizen, om ook daar muzikale feestvreugde te brengen. En wat was het gezellig! De muzikanten werden overal hartelijk ontvangen en er werd enthousiast meegezongen en -geklapt.

In het centrum van Wageningen was het ook feest. Daar stond “De Harmonie” met een kraam op de Doemarkt. Iedereen mocht instrumenten uitproberen en kon onze leden alles vragen over de vereniging. Ook waren er fantastische optredens van onze leerlingen om het feestje compleet te maken.

Dubbelconcert een groot succes!

We hadden er hard naartoe gewerkt, en eindelijk was het zover. Terwijl een aantal leden hard het podium aan het opbouwen waren in de Junushoff, kregen een aantal leden een ontzettend leuke workshop van het Nachtlicht Ensemble. Ritmiek, voorstellingsvermogen en samen improviseren stonden centraal. Tijdens de tweede helft van de workshop moesten de deelnemers met de hulp van Nachtlicht Ensemble muzikanten een stukje muziek verzinnen rondom het verhaal van een voetballer tijdens de tweede wereldoorlog.

Tijdens het concert in de middag was het eerst de beurt aan Het Orkest om verhalen te vertellen. Afwisselende muziek over een Griekse God, een avontuurlijke Baron en dierenvertelsels uit Wind and the Willows. Het was genieten, zowel voor het orkest als het publiek. Na de pauze speelde het Nachtlicht Ensemble. Aan de hand van indrukwekkende verhalen over voetballers tijdens de oorlog hadden ze een aantal stukken laten componeren. Deze verhalen en prachtige muziek bracht het Ensemble ten gehore tijdens een ontroerende en meeslepende voorstelling. Hierin speelden de workshop deelnemers ook nog een rol. Zij lieten ook hun zelf bedachte stukjes horen.

Kortom, een enorm geslaagd dubbelconcert!

Dubbelconcert “De Harmonie” en Het Nachtlicht Ensemble

Muziek vertelt vele verhalen. Kom op 24 april naar het dubbelconcert van “De Harmonie” en het Nachtlicht Ensemble!

Voor de pauze speelt het orkest een aantal leuke verhalende stukken. Van een pad die met zijn auto crasht tot een baron die zijn paard ineens aan de kerktoren ziet hangen.

Na de pauze is het programma Het Oorlogselftal van Nachtlicht te horen. “Goal! De Belgische achterhoede aarzelde even, wat voldoende was voor Smit om zich er van tien meter afstand tussen te werpen en dan ineens onverwacht in het uiterste hoekje en onhoudbaar voor de doelman de bal in het net te kogelen”: zo klonk de stem van voetbalcommentator Han Hollander in 1935 uit de radio. Totdat de Tweede Wereldoorlog aanbrak en het leven van de voetballers en Hollander drastisch veranderde. Waar toen het commentaar wegviel, neemt nu muziek dat stokje over: Het Nachtlicht Ensemble vertelt over levens die anders liepen door de oorlog. In de concertreeks Het Oorlogselftal werkt Nachtlicht samen met sporthistoricus Jurryt van de Vooren om een ontmoeting te creëren tussen muziek, sport en geschiedenis.

Voor meer informatie en kaarten kunt u terecht op de website van de Junushoff: https://www.junushoff.nl/…/Dubbelconcert_Het_Oorlogselftal

We hopen u te zien bij dit fantastische dubbelconcert!

Potgrondactie 2022

Op een stralende dag ging “De Harmonie” weer van start met het uitleveren van de potgrond. 41 vrijwilligers van de vereniging hebben meegeholpen met flyeren, broodjes smeren, sjouwen en rondrijden. Ook dit jaar zullen er weer vele tuinen prachtig in bloei staan, mede door “De Harmonie.” Er zijn namelijk maar liefst 1875 zakken biologische potgrond verkocht en 1758kg kippenmest met het planet proof label. De mest mocht door de vogelgriep helaas nog niet rondgebracht worden, maar we hopen dat dit binnenkort wel kan gebeuren.

Vakantie

Na een zeer bewogen seizoen gaan we gaan binnenkort genieten van een heerlijke vakantie. Het was me wel een jaar toch? In september begonnen we weer met repeteren, wel gelet op alle maatregelen en op
afstand van elkaar, maar we hadden er weer zin in!


Helaas moesten we in december weer alles stilleggen en nu langer, tot en met april dit jaar. Maar gelukkig gingen de lessen wel door! Weliswaar online maar er was continuiteit en aandacht voor de leerlingen. De vereniging is erg blij met de docenten die lesgeven bij onze vereniging!
Toen we weer konden repeteren was dit voor de dirigenten van De Aanzet en Preludium ook goed te horen. Er was geoefend en vooruitgang geboekt.
Verder was er voor de leden van Preludium de mogelijkheid de online sessies van Jurgen, de dirigent van het orkest, te volgen.


Naarmate de lockdown duurde werd de animo voor de muzikanten van De Aanzet om via de app wat te doen steeds minder. Logisch ook gezien het feit dat alles online plaats vond. De theorielessen zijn net achter de rug en woensdag 7 juli vond het examen plaats voor de kandidaten die hun A, B of C diploma willen halen. Er zijn 14 muzikanten die hieraan deelnemen. Op 2 oktober in het nieuwe seizoen gaan zij allemaal hun praktijkexamen doen.
Ze zijn hard aan de studie hiervoor.

In april kon gelukkig ook onze Muziek Maak Je Zelf cursus weer verder van start. Deze acht kinderen hadden op 12 juli hun einduitvoering. Dit vond plaats bij ons gebouw. De kinderen
lieten horen wat zij geleerd hebben in de cursus en er werd ook wat samengespeeld met Preludium. Beide leerlingenorkesten lieten ook wat van zich horen. De kinderen kunnen dan horen hoe een orkest klinkt, het verschil horen tussen een beginnersorkest en een orkest met muzikanten die al meer kunnen. Ook komen alle instrumenten nogmaals aan bod.
Tijdens de lessen zijn alle instrumenten de revue ook gepasseerd. Muzikanten of docenten kwamen langs met hun instrument om te bekijken/ beluisteren en uit te proberen. Dit laatste was helaas vanwege corona dit jaar niet mogelijk. In elk geval genoeg om het kiezen van een instrument te vergemakkelijken. Elk jaar worden uit deze groep aardig wat kinderen lid en leren een instrument bespelen.


Vanwege corona hebben we helaas geen enkel optreden kunnen geven. Normaal gesproken zou ik hier veel te vertellen hebben maar jammer genoeg nu dus niet. De laatste twee repetities geven we altijd de wijkconcerten. We zijn dus blij dat de uitvoering van de MMJZ door kon gaan, is toch een klein concertje geweest! We sluiten traditiegetrouw het seizoen weer af bij Bert en Gerda thuis met een leuke activiteit en friet. We zijn druk aan het brainstormen geweest wat het dit jaar gaat worden.
Levend stratego, fotospeurtocht, harmonische spelen, kubb en spellen op een veld is allemaal al gedaan.. Het gaat vast weer leuk worden!

We wensen iedereen een fijne vakantie en tot september!
Groetjes van Bert, Marjan en Gerda

Potgrondactie een daverend succes!

De jaarlijkse potgrondactie was een ongekend succes. Er zijn maar liefst 2248 zakken verkocht en thuisbezorgd! Dat was niet alleen een feestje voor de Wageningse tuinen, maar ook voor de vereniging. Een heleboel leden hebben hard gewerkt tijdens het plannen, flyeren en rondbrengen van de potgrond. Het was een hele klus, maar binnen een dag waren alle bestellingen afgeleverd vanaf de Oude Tol. Het rondbrengen leidde ook nog eens tot veel leuke ontmoetingen -op afstand- tussen (oud-)leden, bekenden en geïnteresseerden.

We hadden al de Pokon Biologische potgrond, en dit jaar hadden we een primeur met nog een milieu- en diervriendelijk product voor de tuin: gedroogde Planet Proof kippenmest van kippenboer Verbeek uit Vaassen. Ook deze mest vond gretig aftrek. Vanwege dit succes zullen we volgend jaar weer deze hoge kwaliteit potgrond en kippenmest aanbieden. In februari start de verkoop en op 5 maart 2022 zullen de bestellingen worden thuisbezorgd. Of er dan nog maatregelen gelden weten we niet, maar ook in Coronatijden is de potgrondactie van “De Harmonie” Wageningen niet te stoppen is. Dus Graag tot volgend jaar!

Jubilaris Daniëlle al 25 jaar lid!

Bij “De Harmonie” hebben we veel trouwe leden die jarenlang lid blijven. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee! Dit jaar is Daniëlle 25 jaar bij de vereniging. In die tijd heeft ze ontzettend veel voor de vereniging gedaan. Zo heeft ze in het bestuur gezeten, de Anjeractie gecoördineerd en doet ze de bibliotheek en de ledenadministratie. Ze is altijd enthousiast en betrokken en denkt graag mee. Dankjewel voor deze mooie jaren, Daniëlle!

Helaas was er geen nieuwjaarsborrel om haar in het zonnetje te zetten, dus brachten we het feestje bij haar thuis!

Veel geslaagden voor het muziekexamen!

Er zijn weer een aantal kanjers geslaagd voor hun muziekexamen. Tim heeft zijn A diploma behaald, Koen, Jelke en Freya hun B diploma en Sam heeft nu zijn C op zak. Top gedaan allemaal!

Jelke slaagde voor zijn B examen met bijna een 9!